Einde aan loting-ellende brugklassers

Het afgelopen jaar heeft HBB diverse malen in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor een actieve lobby vanuit de wethouder voor een beter lotingsbeleid voor brugklassers. Vorig jaar werden maar liefst 22 Heemsteedse kinderen uitgeloot voor de school van hun voorkeur. We zijn verheugd en hoopvol gestemd dat door deze verandering alle kinderen welkom zijn op de school van hun voorkeur.

Lees hieronder het artikel hierover in het Haarlems Dagblad van 12-9-2014

 

Door Dimitri Walbeek 12-9-2014

Vorig jaar was het loten geblazen op het Kennemer Lyceum.

HAARLEM – De nieuwe brugklassers gaan dit schooljaar in de regio Haarlem niet één, maar vijf lievelingsscholen opgeven bij het aanmelden. Het leeuwendeel van de kinderen krijgt een plek op de favoriete middelbare school die ze op plek 1 invullen.

Het grote voordeel van het aangeven van een top-5 aan middelbare scholen is dat uitgelote kinderen meteen daarna op een van de vier andere voorkeursscholen worden geplaatst. Binnen enkele dagen na het aanmelden weten alle kinderen tegelijk waar ze na de zomervakantie naar school gaan.

Emotioneel

Met dit nieuw lotingsysteem (’sneller en emotioneel minder belastend’) voor Haarlem en omgeving denken de middelbare scholen een antwoord te hebben gevonden op ’de ellende die een groep uitgelote kinderen elk jaar moet doorstaan’, zegt Truus Vaes. Zij is bestuursvoorzitter van onderwijskoepel IRIS en woordvoerder namens de gezamenlijke schoolbesturen.

,,We kregen vaak te horen dat de belasting voor deze kinderen en hun ouders te groot is. Lang dachten we ter geruststelling: het is maar een korte periode dat ze daar door heen moeten. Maar ieder jaar zijn deze problemen achter de schermen een vraagstuk geweest. Alle scholen staan achter dit nieuwe systeem. Alle kinderen gaan zo meewerken aan het lot van een kleine groep.’’

Basisscholen en gemeenteraden zijn vrijdagmiddag op de hoogte gebracht van de nieuwe spelregels.