Vomar & De Slottuin

slottuinbestemmingsplan

Bouwplan De Slottuin en de Vomar: hoe zit het nou eigenlijk?

We lezen en horen de laatste tijd veel over het oude NOVA terrein (de Slottuinen): het braak liggende terrein langs de Cruquiusweg. Mensen spreken zich uit over de nieuwe bebouwing aldaar en er is door een politieke partij een “inspraakavond” georganiseerd met de vraag: bent u voor of tegen? De opkomst bij deze avond was klein en dat is niet vreemd; er is namelijk niet veel bekend over wat er precies gaat gebeuren. Heemsteeds Burger Belang vindt het belangrijk dat voor iedereen in Heemstede duidelijk is wat er nu eigenlijk speelt, vandaar dit schrijven.

Er wordt sowieso gebouwd

In 2011 heeft de gemeenteraad slottuinbestemmingsplantoestemming gegeven aan Elan wonen voor sociale woningbouw op het oude NOVA terrein. De plannen lagen al klaar, maar door de crisis is het project De Slottuinen “on hold” gezet. Nu de woningmarkt weer aantrekt, is het tijd voor Elan om het plan weer op te pakken en opnieuw te gaan uitwerken conform de huidige vraag naar woningen. Wat er ook gebeurt, er zal worden gebouwd en niemand kan dat meer tegenhouden, dat is immers al goedgekeurd. Het destijds goedgekeurde plan en de toegestane bebouwing ziet u in de afbeelding hiernaast (voor een grotere weergave van het bestemmingsplan kunt u hier klikken).

Wat zijn de plannen voor bebouwing & verkeer?

De nieuwe plannen moeten nu vorm krijgen en daarvoor heeft Elan wonen met vastgoed- ontwikkelaar Hoorne een intentieovereenkomst getekend om samen op het terrein woningen (waarvan +/- 50 woningen sociale huurwoningen en 40 koopwoningen) en een grote supermarkt te bouwen (+/- 1750 m2). Deze supermarkt is eigenlijk alleen mogelijk wanneer er toestemming van de provincie komt voor een ontsluiting via de Cruquiusweg (N201) naar het terrein. Bovendien moet de gemeenteraad toestemming geven om het bestemmingsplan te wijzigen, wanneer er inderdaad een supermarkt bij de woningen wordt gebouwd.

Meningen over de komst van een supermarkt

Over de komst van een grote supermarkt bij de woningen op dit terrein is nu al veel te doen, maar zo ver is het nog niet. Niemand heeft nog een plan gezien, waardoor er nog nergens over kan worden besloten. Heemsteeds Burger Belang wil eerst graag weten wat de concrete plannen zijn en deze met u bespreken om een standpunt in te nemen. Voorwaarde voor ons is sowieso een ontsluiting via de N201 en geen extra verkeersdruk op de Indische buurt.
Heemsteeds Burger Belang heeft wel al verschillende meningen van omwonenden en andere inwoners van Heemstede gehoord. Sommigen vinden het een mooi plan, want ‘dan heeft de Indische buurt ook een eigen supermarkt en dus meer voorzieningen’, of ‘ideaal om met de auto de boodschappen te doen in Heemstede, dan ga ik niet meer naar Haarlem of Hoofddorp’. Maar we horen ook negatieve meningen: ‘dan komt er veel meer verkeer door mijn wijk’ en ‘we kunnen het terrein toch veel beter groen houden!’. Deze laatste opmerking is helaas al een gepasseerd station en geen optie meer, zoals hierboven is uitgelegd. Vooral de winkeliersvereniging van het Heemsteedse Centrum ziet de komst van een supermarkt op deze plek niet zitten, omdat ze vermoeden dat hierdoor minder mensen naar het Heemsteedse Centrum zullen komen om te winkelen.

Denk met ons mee

We horen graag uw mening over het plan voor de Slottuinen u kunt ons mailen: klik hier of neem telefonisch contact op via 06-24758360. U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze fractievergaderingen, laat u dan wel even weten dat u komt?