Het grafmonument van Van Vollenhoven op de Algemene Begraafplaats Heemstede

De monumentale grafkapel van Van Vollenhoven op het oudste deel van de algemene begraafplaats in Heemstede is gerestaureerd en Annelies van der Have (HBB) brengt ons verslag met foto’s. ‘Heel bijzonder om de grafkapel van binnen te zien. Het is echt heel mooi geworden. Je maakt een soort reis door de tijd’. Door de restauratie is het monument op het oude gedeelte van de Algemene Begraafplaats in Heemstede behouden voor de toekomst.

De grafkapel is in 1874 gebouwd in opdracht van Maurits van Vollenhoven. Hij was de zoon van Willem Cornelis, bierbrouwer en eigenaar van de destijds grootste bierbrouwerij van Nederland. Maurits was nog maar 23 toen hij opdracht gaf de grafkapel te laten bouwen, hij overleed twee jaar later. De grafkapel bevat drie kisten: van Cornelis Willem, Maurits en zijn vrouw Maria van de Poll

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) is enkele jaren met de gemeente in gesprek geweest om de historische plek in ere te herstellen. Toen door de provincie een subsidiebedrag van 75.000 euro werd toegezegd en de gemeentelijke subsidie rond was, was het mogelijk om het monumentje in volle glorie te kunnen restaureren.

HBB vindt het belangrijk dat plekken die van cultuurhistorische waarde zijn of herinneringen aan personen die bekende Heemstedenaren waren, worden behouden. Bovendien zijn er in Nederland niet veel grafkapellen meer. Een hele bijzondere plek in ons mooie Heemstede!

Bekijk hieronder foto’s van voor de restauratie:

Restauratie Grafkapel